International Convention Centre

Urban Design, Architecture 

OVERVIEW

The brief called for the design of a work centre with added complexes including a mall, a hotel, and service apartements. An attempt was made to zone the complex in a manner that functioning of each building does not affect the other programmes negatively, but at the same time, making the built mass interact in such a manner that the whole complex reads as a single unit.

An elevated walkway was proposed that would connect walkways outside the site to office and mall directly at various levels. This was done to ensure a continous and uninterrupted pedestrian movement. Vehicular penetration into the site was kept to a minimum. Vehicles had the option of parking on the periphery, or going to the basement level.The mall was placed at the busiest part of the site, to create an image, and to attract footfall for the complex, whereas the office complex and the hotel were placed at relatively intimate portions of the site, to give them the privacy they needed to function.

TEAM

Shashank Jain

Sahil Gupta

Rahul Grover

Ashish Kumar Dwivedi

DATE

Aug 2015 - Dec 2015

AREA PROGRAMME

DESIGN CONCEPTS

Courtyard Spaces

Different types of introverted and extroverted courts are created to generate different user experiences and serve different functions in the various typologies of buildings. The massing on the front of the site attempts to provide seclusion to internal spaces from heavy traffic and create a bold visual image for the development as a whole.

Interfaces

The zoning both internal and external has been designed in a manner that gives priority to the concept of ‘Street’ as a public space. Public functions of every building spills over the connecting pathways and this interaction is equally responded to by the facing buildings. This creates synergy between different components of the site, generating an integrated user experience as a whole.

Paths

Axes in form of streets is used as activity spaces at interfaces between different components of the site. The paths in two directions act as major axis for activity and movement within the site. The staggered axis is maintained to instill a sense of curiosity in the viewer by hiding a small portion of what lies ahead. Intermittent plazas creates nodes and breaks the linearity of the axis.

SITE PLAN

PEDESTRIAN MOVEMENT PLAN

ELEVATION AND SECTIONS

PHYSICAL AND DIGITAL MODELS

@2019 Shashank Jain  |   sjain@utexas.edu